citroenlampje

Batterijen bestaan uit twee verschillende metalen in een zurig omhulsel. Het sap van een citroen is zuur genoeg om dezelfde chemische reactie op gang te brengen als in een batterij. Let wel : de opgewekte stroom is niet voldoende om een kamer te verlichten of een motor te laten draaien. We kunnen wel een zachte gloed krijgen van een LED-lampje.
Wat hebben we nodig? Om te beginnen een citroen, liefst goed sappig en nog een beetje onrijp. Of een grote aardappel. Je rolt hem op tafel om het zure sap te activeren.
DSCN0007  DSCN0008  DSCN0009
Voor de metalen gebruik je koper en zink. Voor het koper kun je ook een koperen muntje gebruiken, bijvoorbeeld 1, 2 of 5 eurocent. Beter is het nog een stukje gestripte electriciteitskabel te gebruiken, of zoals in dit geval een stukje koperplaat. Een gegalvaniseerde spijker is met zink bekleed, dat werkt ook, wij hadden nog wat zinkplaat voor je liggen.
Je steekt het koper en de zink in de ongepelde citroen. Let erop dat het koper en het zink elkaar niet raken. Zowel aan het koper en het zink bevestig je een electriciteitsdraad, die we aan de andere kant verbinden met een lampje.

DSCN0024  DSCN0025  DSCN0022
Als je een fietslampje zou gebruiken is het niet belangrijk hoe je de draad vastmaakt. Een LED-lampje brandt echter alleen maar als de electrische stroom er in de juiste richting doorstroomt. Dus als het op de ene manier niet lukt om het lampje te doen branden, verwissel je eens de draadjes.

Het is best mogelijk dat één citroenbatterij niet genoeg is om een lampje te laten branden. Meestal geeft één citroen 0,9 volt, net niet genoeg voor een lampje. Je kunt dan verschillende citroenbatterijen in serie schakelen, maar het blijft een experiment of de citroen zuur genoeg is.
We hebben een lampje gevonden van 1,2 Volt. Het LEDlampje is 2,1 Volt. Het is een beetje uitzoeken hoeveel citroenen je voor een goed resultaat nodig hebt. Waarschijnlijk heb je twee of meer citroenen nodig.
Voor alle duidelijkheid: na het experiment is de citroen niet meer eetbaar.
Leuke pagina: hoedoe.nl